Nyord

Nyorda denne gongen har alle saman noko med dataverda å gjere. Det kan takast som eit teikn på at dette feltet stendig får meir å seie for store grupper i samfunnet, særleg for dei som steller med språket som skrift på ein eller annan måte. – Me tek gjerne imot kommentarar til orda. Somme av dei har vore kjende i datamiljøa i nokre år.

datahørsel 67-åringen viser datamaskinen som er festet til en hodebøyle. Gerd er en av 70 døve som har fått «datahørsel» i Norge. Hun var en av de første, og ble operert i 1986. Dagbladet 13.2.1995.

datavegrer Riksrevisor BJARNE MØRK EIDEM er en kjent datavegrer. Han vegrer seg også mot å snakke med Aftenposten om sin data-aversjon. Aftenposten 26.3.1995.

html I stor fart lanseres det nå verktøy for å skrive html (Hyper Text Markup Language) dokumenter, som er standarden for web-servere på Internet. Computerworld 24.3.1995. – Se også webleser.

hypertekst WWW lenker sammen «sider» (som kan bestå av hva som helst) ved hjelp av en mekanisme som vanligvis kalles «hypertekst». Hypertekst er kryssreferanser mellom «sider» som kan opprettes på tvers av systemer og organisasjoner. Hannemyr og Kent: Bruk Internet!

illusjonssamfunn Illusjonssamfunnet. Det er på mote å snakke om informasjonssamfunnet ... Flere av våre temaartikler i dette nummeret av Datatid – om informasjonsteknologi i media – tar opp en annen tråd, og peker på at IT like gjerne kan stå for illusjonsteknologi. Når bilder, film og lyd kan digitaliseres, blottlegges de for manipulering ved hjelp av stadig kraftigere og lettere brukt programvare. Datatid l995,3.

internaut Sannheten er trolig at det i media finnes mer stoff om sex på Internet enn på selve Internet. «Internautene» begynner nå å bli redd for mytene som dannes om det verdensomspennende datanettverket. Arbeiderbladet 5.4.1995. – Trolig fra engelsk etter mønster av astronaut.

navigatør ny bruk: Programmet du bruker for å forflytte deg rundt i veven kalles på engelsk for en «browser». I denne boka forsøker jeg meg med ordet «navigatør» som norsk oversettelse. Hannemyr og Kent: Bruk Internet! – Se også webleser.

nettvandrer Man kan fort få følelsen av å gå seg vill i WWW, som forøvrig ligner lite på en lineær «elektronisk motorvei». Derimot finnes det flere utstillingskataloger for den kunstinteresserte nettvandreren. Aftenposten 24.3.1995.

postleser Postlesere er programmer som lar deg lese elektronisk post. Når du starter en postleser, vil postleseren sjekke om det er kommet e-post, og dersom det ligger ny post og venter, vil den vise en oversikt over det som er kommet. Også når du svarer på og sender e-post, bruker du en postleser. Hannemyr og Kent: Bruk Internet!

tåkeprodukt ... har sendt et brev til dommeren via den amerikanske dataforeningen hvor de ber om at Microsoft må tvinges til å innta en mer etisk holdning i konkurransen. Bl.a. må de slutte med å forhåndsannonsere framtidige produkter, kjent som tåkeprodukter, som har til hensikt å stoppe kundene fra å handle med konkurrentene i påvente av at tåkeproduktene skal komme. Datatid l995,3.

webleser Web-lesere som Mosaic og Netscape er laget for å lese dokumenter skrevet i html. En web-side består av «hypertekst-forbindelser» til andre web-sider i samme dokumentet og til andre dokumenter på forskjellige servere. Html er det dataspråket forfatteren av en web-side bruker til å lage disse forbindelsene. Computerworld 24.3.1995.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:07.07.2004 | Oppdatert:01.07.2015