Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert at det er i bruk. Det betyr ikke at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke ordet, vil vi nevne det uttrykkelig.

bybil Siden 2002 har bysyklene vært et populært tilbud i Oslo. Nå kommer bybilene – elbiler som kan leies for hundre kroner timen.

Aftenposten 28.5.2009

***

godhetsindustri Den zambiske, Harvard-utdannede økonomen og forfatteren av boken «Dead Aid», Dambisa Moyo, gjestet Oslo for noen måneder siden og bad Norge stanses bistanden til u-landene. Utviklingsminister Solheim kalte forslaget og boken «latterlig». Bistand er blitt en godhetsindustri for regjeringen hvor økte budsjettrammer er viktigere enn konkrete resultater.

Morten Høglund i Dagsavisen 10.6.2009

***

hagekolonialist Kolonitiden er ikke forbi. Og godt er det, skal vi tro hagekolonialistene Ingebjørg og Kristian Skartlien i Sogn Hagekoloni. Dagsavisen 18.6.2009

ikke-rom (= ikke-sigøyner) Denne historien har lært rom to ting: Myndigheter og ikke-rom kan man bare vente vondt fra, og tilbud fra myndigheter om «hjelp» fører vanligvis til mer elendighet. Slik har rom utviklet en sterk motstandsideologi og et repertoar av motstandstrategier for å overleve.

Forsker Ada Ingebrigtsen i Dagsavisen 22.4.2009

***

kjønnskorrekt Heller enn å ta ledelse, møter feminister som oftest debatt med kjønnskorrekte korrigeringer.

Innlegg i Aftenpsten 6.8.2009

***

kroppsivaretaker På Drammenselva er det tydeligvis kurs for nybegynnere innen den superpopulære grenen kajakkpadling. (I dag spiller som kjent alle golf – derav halvharrystempelet – mens kajakk er for den fremsynte, moderne kroppsivaretakeren.)

VG 25.6.2009

***

livshjelp Hva kan vi gjøre for mennesker som er i livets siste fase? Spørsmålet setter vår respekt for menneskeverdet på prøve. Svaret er livshjelp, ikke dødshjelp.

Dagfinn Høibråten i VG 9.7.2009

***

oldedatter Mine oldemødre var helt sikkert mer «kvinnelige» enn det jeg er, sannsynligvis tilnærmet livslangt monogame, gikk med korsett og hadde liten tro på at de hadde noe å bidra med innen akademia. Og hvordan mine oldedøtre vil te seg, kan ingen vite.

Biologiprofessor Inger Nordal i Dagbladet 10.7.2009

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:22.09.2009 | Oppdatert:08.06.2015