Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert at det er i bruk. Det betyr ikke at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke ordet, nevner vi det uttrykkelig.

 

dialektdissing Dialektdissing i Danmark. Fenomenet med å la dei dumme teikneseriefigurane snakka utkantdialektar er ikkje noko særnorsk. I Danmark får den jyske dialekten gjennomgå.

nynorsk.no 1.4.2011

***

helårsvær/hverdagsvær Pinsefest ved fjorden … men nå kommer helårsværet tilbake. […] Pinsen ble så mye bedre enn fryktet. Etter en drøm av en langhelg overtar hverdagsværet i dag. 10 grader og regn, melder Storm. 11 grader, laber bris og regn, lover Yr. Deretter skiftende værtype, ser det ut til.

Bergens Tidende 14.6.2011

***

mobilparlamentarisme (1) Mobilparlamentarisme. Regjeringen hadde ikke et eneste
formelt møte om saken før 21. mars, to dager senere. Regjeringens underutvalg møttes heller ikke, men medlemmene hadde telefonisk kontakt. Stortingets utenrikskomité ble ikke innkalt før 22. mars. I Folketinget i Danmark raste Libya-debatten fredag 18. mars til langt på natt. Det var dørgende stille i det norske Stortinget. «Av praktiske årsaker» ville ikke de folkevalgte ha møte på fredag. Dagen var «møtefri». Flere andre sentrale politikere stiller nå spørsmål ved den politiske beslutningsprosessen.

Bergens Tidende 19.4.2011

***

mobilparlamentarisme (2) Mobilparlamentarisme er blitt nyordet vi gjerne ser forsvinne ut av språket like fort som det oppsto.

Stavanger Aftenblad 26.4.2011

***

planking En ny trend på internett kalt «planking» tok søndag sitt første liv i Australia. Politiet frykter at tragedien ikke blir den siste. Planking går ut på å legge seg flatt på magen med armene mot kroppen på uvanlige og noen ganger farlige steder. Man tar bilde av situasjonen og deler det gjennom sosiale medier. De siste ukene har trenden tatt av på Facebook, og siden «Planking Australia» har nesten 60.000 medlemmer. På siden er det blitt lagt ut hundrevis av bilder av folk som ligger på togspor, i heiser, på brannhydranter, motorsykler og andre gjenstander.

NTB-AFP, 15.5.2011

***

rockesjokk Du verden. Dette er nærmest et rockesjokk fra en mann og en artist som vi er vant til søker mer melodiøse popløsninger. Erlend Ropstad leverer et rockeskrik av en låt her i løpet av to minutter og 50 sekunder. Det låter heftig, produksjonen er tøff og offensiv. Det bobler og koker.

Fædrelandsvennen 6.4.2011

***

rosetog Over hele landet ble det arrangert fakkel- og rosetog og andre markeringer i løpet av gårsdagen. De neste dagene er det mulig for innbyggere i flere kommuner i Troms å vise sin deltakelse.

Nordlys 26.7.2011

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:29.09.2011 | Oppdatert:01.06.2015