Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

analogsjokk / digitalprofet Digital­profet i analogsjokk. Det er et av livets store spørsmål: Kan lyden av vinyl, med all sin mekaniske feilbarlighet og varme forvrengning, konkurrere mot høyoppløst digital musikkgjengivelse? Morten Lindberg trodde ikke det. Mannen bak plateselskapet 2L hadde ikke hørt på vinyl siden han var 13 år og Samantha Fox snurret på platespilleren. Lindberg er kjent for sine audiofile klassiske surroundinnspillinger fra kirkerom og katedraler, med ekstremt høyoppløst digitale utgivelser distribuert via nett eller på Blu-ray-plater. De har skaffet ham stjernestatus blant lydfreaks over hele verden.

Dagbladet 13.3.2012

***

iPad-fingre / nettbrettnakke Nå får vi iPad-fingre og nettbrettnakker. Har du vondt i fingrene, hendene, armen, nakken, skuldrene eller ryggen? Hvis du samtidig er storbruker av nettbrett så kan det være årsaken. Salget av iPad og andre nettbrett skyter i været. Mange av oss bruker disse nye verktøyene privat og i økende grad også på jobb. Men det er en bakside ved det. Den britiske avisen Daily Mail Online skriver nå at stadig flere klager over belastningsskader som følge av nettbrett-bruk. […] Det rapporteres spesielt om numne og smertefulle fingre og hender, samt vonde nakker og skuldre.

Aftenposten.no 23.2.2012

***

nu-norsk Registrerer du ikke at de nye generasjonene er på vei, med globale blikk og nye tungespissvridninger. Bokmål, nynorsk og de norske bygdekulturer are soon out. Verdensspråket og felles adferd raser inn via digitale nettverk, etc. Det blir nu-norsk og hip attitude over heile fjøla – banna beint.

Bergens Tidende 17.3.2012

***

rettsmedhaldig I folkevandringsrika på 500–700-talet utvikla dei mektige den nyttige læra at ein flokk på opp til tre mann som brukte vald, var kriminelle røvarar som kunne hengjast direkte. Talde flokken fire til 40 mann (der var variasjonar), var det ei feideavdeling som rettsmedhaldig kunne drepe ein god del. Men var flokken på meir enn 40, var det ein (fyrsteleg) «statleg» hær med uavgrensa rett til å føre krig.

Klassekampen 3.5.2012

***

rutinebedøvetRutinebedøvet. […] De store, alvorlige rettssakene blir aldri hverdagslige. […] Men straffesaker flest er ikke slik. De er uanselige ruskesaker. Førerkortbeslag (alle hevder de trenger bilen til yrket sitt), fylleslagsmål (det var selvforsvar, så klart) eller besittelse av narkotika (det var ikke mitt!). De er rutiner som skal bankes unna før aktor og forsvarer må hente i barnehagen. Det er som ruten du har kjørt til jobben hver dag i 10 år. Du kan den i blinde, og du bruker knapt tankekraft. Men du fører fortsatt et tonn stål i drepende hastighet. Hvor oppmerksom er du egentlig? Rutiner er bedøvende for alle.

A-magasinet 13.4.2012

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:24.11.2012 | Oppdatert:27.05.2015