Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert at det er i bruk. Det betyr ikke at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke et ord, vil vi nevne det uttrykkelig.

 

brunostbrann Tunnel stengt etter brunostbrann. […] Det var torsdag kveld at føreren av et vogntog på tur sørover, oppdaget brann i hengeren sin på tur gjennom Brattlitunnelen på riksvei 827 litt nord for Kjøpsvik. Hengeren var lastet med 27 tonn brunost.

Avisa Nordland 19.1.2013

***

instahets På formiddagen utspilte det seg kaotiske scener utenfor Plusgymnasiet i Gøteborg, med ungdommer som kastet steiner, murstein og flasker etter politiet. […] Instahets: Grunnen til opptøyene er at det mandag ble opprettet en Instagram-konto hvor en elev la ut krenkende kommentarer og bilder stjålet fra blant annet Facebook og Twitter.

Dagbladet.no 21.12.2012

***

kontekstkollaps Bruker du sosiale medier for å sjekke ut søkere til nye stillinger? Det kan hende du ikke skal tro alt du leser. Det kan hende du er offer for – intet mindre enn – en kontekstkollaps. [...] «Vi glemmer lett konteksten i forhold til det vi leser og ser på Facebook og andre nettsteder», sier [medieviter Ida Aalen] i et intervju med HR Norge. «Når folk uttrykker seg i slike medier, snakker de til en tenkt undergruppe av sine venner eller følgere. Når vi andre som ikke er en del av den undergruppa leser det, er det revet ut av sin egentlige sammenheng.»

HRNorge.no 13.2.2013

***

mediekåting Nå påstår eg ikkje at det er så lett å vere kulturelite heller. Det er nok heller trongt om plassen, til og med på ståplassane aller lengst bak, der vi ser nokre skremde B- og C-kjendisar (for det meste musikarar og forfattarar) strekkje hals – godt utanfor den eigentlege manesjen. For ikkje å snakke om dei få sitjeplassane inne på redaktørkontora og i dei tilstøytande båsane fylte av journalistar, ministrar og andre mediekåtingar.

Syn og Segn 4/2012

***

snikskryting Som småbarnsfar kan jeg selvsagt ikke huske sist jeg var på kino, og er dermed utestengt fra all filmrelatert, kredibilitetsfremmende snikskryting rundt kaffemaskinen på jobben. I helgen er det imidlertid et skippertak, måtte det blitt nå i helgen, når alle de nominerte til Nordisk Råds filmpris vises på Cinemateket. Da kan jeg med en verdensvant mine bestille en kopp wiener melange på mandag og si noe sånt som: «Jo, da. Kompani Orheim er sterk den, altså, for all del. Kanskje kan den nå helt opp. Men Ruben Östlunds Playtok pusten fra meg. For ikke å snakke om Jukka Kärkkäinens Punk syndrom! Har dere sett den? HÆ?!?»

Aftenposten 28.9.2012

***

spytthette Nå lanserer Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) en spytthette til bruk mot personer som av ulike årsaker synes spytting er passende atferd i kontakt med politiet. Og dem er det mange av: Ukentlig utsettes politifolk for denne type forulemping. Det vil mest sannsynlig skje alle i vakt- og beredskap – før eller siden.

Politiforum 15.2.2013

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:27.05.2013 | Oppdatert:27.05.2015