Nyord

alibilærling Uropatruljen mener de som har signert kontraktene med malerfirmaet, er det de beskriver som «alibilærlinger». – Dette er lærekontrakter som skrives med folk som ikke har noen intensjon om å ta fagbrev. De såkalte lærlingene skriver under for at bedriften skal oppnå fordeler i anbudssituasjoner, sier Vidar Sagmyr [i Byggebransjens uropatrulje i Trondheim].

nrk.no 19.7.2021

***

finfluenser Et stort antall finfluensere […] gir skråsikre råd om aksjer og kryptovaluta til sine følgere på Tiktok, Youtube, Instagram eller andre sosiale medier. Samtidig skryter de av hvor mye de selv har tjent. I likhet med sine kolleger i influenser-bransjen, tilbyr de rabatter og annonser for ulike produkter. Men der Sophie Elise og Funkygine reklamerer for selvbruningsspray og treningstøy, er det kryptovaluta som er den mest populære «give away»-en fra finfluenserne.

Dagens Næringsliv 22.5.2021

*** 

fjernløsning og fjernmøte Utviklingen av ulike fjernløsninger har skutt fart innen mange samfunnssektorer som følge av covid-19-pandemien, og videokonferanseløsninger med ulike tilleggsfunksjoner som dokumentdeling, oppslagstavler, chat, mulighet for gruppesamtaler etc. er i ferd med å bli hverdagsteknologi i stadig flere sammenhenger. […] Domstolene bør […] kartlegge i hvilke situasjoner fjernmøter fungerer godt, og i hvilke typer saker løsningen svekker rettsopplevelsen eller rettssikkerheten.

juridika.no 29.4.2021

***

ståsykkel Elsparkesyklene, som jo slett ikke er sparkesykler, men «ståsykler» med motor, skaper bekymring blant andre trafikantgrupper. Og folk er splittet i synet på disse fremkomstmidlene. Møter mellom bilister, syklister, elsparkesyklister og gående er de største kildene til bekymring i bytrafikken, viser NAFs Trafikantbarometer 2021.

Fædrelandsvennen 1.7.2021

***

trusebot Ringes ned av folk som vil betale trusebot – men forbundet sier nei takk. Det norske kvinnelandslaget ble bøtelagt for å ha brutt strandhåndballens trusepåbud. Det har ført til mobilisering både i og utenfor Norge. Regelverket til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har skapt opphetet debatt den siste tiden. Der står det at kvinnenes uniform er truser og bikinioverdel, mens landslagene for menn kan spille i singlet og shorts. Norges strandhåndball-landslag for kvinner utfordret regelverket og stilte i shorts i tapet for Spania i EMs bronsekamp, noe de senere ble ilagt en bot på 15 000 for.

nrk.no 21.7.2021

***

vaksineturisme og vaksinejeger I USA har det amerikanske folkehelseinstituttet CDC gitt ut retningslinjer for hvem de mener skal vaksineres først. Likevel er det opp til alle statene å lage sine egne regler […]. Det har ført til at det nå pågår en vaksineturisme over grensene i USA for å skaffe seg vaksinen først. […] Isabela er en del av en stadig voksende gruppe som blir kalt «vaksinejegere» – som oppsøker apotek i jakt på sprøytene til personer som ikke dukker opp til sine vaksineavtaler.

nettavisen.no 4.2.2021

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:12.01.2022 | Oppdatert:13.01.2022