– Befridd for klisjeer

No image

Tidsskriftet Vagant er vinneren av Språkprisen 2014. – Der mange medier har avviklet språkvask og korrektur, har redaksjonen svært høye standarder for tekstbearbeidelse, understreker juryen.

Vagant får ros av juryen for å ha vært et kraftsentrum i norsk litteratur i 26 år. Tidsskriftet formidler litteratur samt tanker, teorier og ideer om litteratur, film, kunst, vitenskap og politikk.

Fordypning

«Vinnerens kjennemerke kan sies å være den langsomme formidlingen og fordypningen, en kvalitet som står i sterk kontrast til hurtigheten og de kjappe meningsutvekslingene i kommentarfeltene og i sosiale medier av i dag», heter det i juryens begrunnelse.

Fritt for slurv

Juryen legger vekt på det høye språklige nivået tidsskriftet holder. «Hver artikkel står frem som tematisk og språklig gjennomarbeidet. Det skinner igjennom at medarbeiderne setter sin ære i å publisere noe som er mest mulig fritt for slurv», skriver juryen.

Ikke ekskluderende

Innholdet i Vagant formidles på en eksklusiv, men ikke ekskluderende måte, mener juryen: «Et fellestrekk ved artiklene er at de er befridd for akademiske og journalistiske klisjeer, og har en gjennomskuende innstilling til maktspråk. Selv når temaet er teoretisk komplekst og angår én eller flere akademiske disipliner, er tekstene aldri mer preget av spesialistspråk enn de må være.»

Vagants ansvarlige redaktør Audun Lindholm tok imot prisen på Språkdagen 2014.

Språkprisen
  • Språkprisen er Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk språk i sakprosa.
  • Prisen er på 100 000 kroner og gis annethvert år for bokmål og nynorsk.
  • Juryen har bestått av Karianne Skovholt (leder), Tiril Rem, Morten A. Strøksnes og Kjartan Vevle.
  • Språkprisen 2014 ble delt ut av Språkrådets styreleder Ottar Grepstad på Språkdagen 18. november.
  • Les mer om Språkprisen.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:02.12.2014 | Oppdatert:17.03.2015