Klipp

– NÅ GÅR JEG på skolen og lærer norsk og samfunnsfag. Det blir lettere å forstå alt. Det er egentlig ikke så stor kulturforskjell, så det er lettere nå, svarer Mostafa. […] – Først og fremst må jeg lære og utvikle språket. Snakke godt norsk slik at jeg kan få en jobb. Jeg liker rytmen i det norske språket, sier Mostafa med et smil. 

Mostafa Bejermie, syrisk flyktning, intervjuet i Søgne og Songdalen Budstikke

 ***

 – ORDDELING ER skumle greier. Engelsk skriftspråk påvirker oss, og stadig oftere ser vi at norske ord, som egentlig skrives i ett, deles i to. «Kjempegodt» blir til «kjempe godt», mens «fiskepudding» blir «fiske pudding». […]

Nå skal ikke jeg, som leder en avis som ikke har hatt korrekturlesere på mange år, og som i en travel hverdag byr på mer eller mindre komiske skrivefeil nå og da, sitte her i glasshuset og pælme for mye stein. Likevel synes jeg det er leit at det norske språket utvannes på denne måten. 

Ansvarlig redaktør Tom Martin Kj. Hartviksen i Østlendingen, i spalten «Gløtt»

***

– BIBLIOTEKENE SPILLER en viktig rolle når det gjelder å skape leselyst og leseglede, og gjennom det også språkinteresse og språkglede. Den som leser mye, er gjerne glad i språk – uavhengig av hvilket og uavhengig av målform.

Trond Vernegg, formann i Riksmålsforbundet, i Trønder-Avisa

***

– SPRÅK ER EN flott oppfinnelse. Det beste hadde kanskje vært om vi hadde ett eneste språk i hele verden, sånn for enkelhets skyld, mener jeg. Eller i hvert fall så likt som svensk og norsk. For egentlig er det jo bare dialekter av det samme språket. Men så enkelt er det likevel ikke.

Journalist Ola Einbu i spalten «Signert» i Romerikes Blad

***

– KVA ER DET som skjer med språket vårt når alt skal vere fett, sykt, kult, digg og mykje anna rart? Verst av alt tykker eg likevel ordet «sinnsykt» er. Det går mest kaldt nedover ryggen min når eg høyrer det, og det verste er at godt vaksne, oppegåande folk brukar det. Likeeiens blir eg lei av alle dei engelske orda som nå blir brukt i staden for gode, norske ord. Tek du til dømes bilete der du sjølv er med, heiter det nå «selfie» på nytt norsk!

Ansvarlig redaktør Asta Brimi i Fjuken, lokalavisa for Ottadalen

Kristin Halvorsen

«SV-Kristin kan ta ut full stortingspensjon: – Det er jo helt sinnssykt» (TV2.no 12.9.2013).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:30.11.2015 | Oppdatert:04.12.2015