Nyord

koronaktivist Koronaktivister forlater Sverige: – Vi kommer aldri tilbake. Andreia Rodrigues var en av dem som ledet protestene mot den svenske koronastrategien. Sammen med andre aktivister rømmer hun fra Sverige etter grove trusler.

nrk.no 5.3.2021

***

rulleforbud Elin Aase (19) er russepresident for Stavanger. – Vi startet opp 1. mai, men på grunn av smitteutbrudd ble vi ilagt rulleforbud frem til nå. Vi planlegger for feiring i 17. mai-helgen. Vi håper å få til et rullende russetog der vi holder oss i bilene og bussene, sier Aase.

vg.no 17.5.2021

***

samtykketrøtt «Jeg aksepterer», «OK», «Godkjenn», «Den er grei!», «Jeg forstår», «Skjønner», «Da vet jeg det», «Jeg godtar». Hvor mange forskjellige sprettoppvinduer og bannere er det egentlig mulig å lage – i all verdens former, størrelser og farger – om én og samme ting? En studie viser at det store antallet bokser gjør at mange kjapt får vanen med å klikke dem vekk, i stedet for å ta stilling til det som står i dem. […] Jeg kjenner meg veldig godt igjen. Jeg har aldri vært mer samtykketrøtt, faktisk.

nrkbeta.no 3.3.2021

***

utdanningssnobberi Solberg mener en må gjøre noe med utdanningssnobberiet i Norge. Statsministeren ble opprørt da hun leste om Mari (19) som får høre hun er for smart for skogbruket. […] «Du har for gode karakterer til å gå yrkesfag», «du er for smart» og «de på studiespesialiserende kommer til å tjene mer» er kommentarer hun [Mari Gladhaug] har hørt fra lærere og folk rundt seg. Dette fikk statsministeren til å reagere.

nrk.no 24.2.2021

***

vaksineturisme og vaksinejeger I USA har det amerikanske folkehelseinstituttet CDC gitt ut retningslinjer for hvem de mener skal vaksineres først. Likevel er det opp til alle statene å lage sine egne regler for hvem som skal få vaksine først. Det har ført til at det nå pågår en vaksineturisme over grensene i USA for å skaffe seg vaksinen først. […] Isabela er en del av en stadig voksende gruppe som blir kalt «vaksinejegere» – som oppsøker apotek i jakt på sprøytene til personer som ikke dukker opp til sine vaksineavtaler.

nettavisen.no 4.2.2021

***

gammel hånd Aldri før har det vært så problematisk å vifte med det som kalles ei gammel hånd på Teams: «Ja, vil du ha ordet, Marta, eller er det bare ei gammel hånd?» Vi skal vokte oss vel for å kritisere gamle hender. De har gjort nytte for seg gjennom et langt liv. Det er ikke bare gamle hender som skaper trøbbel under digitale møter. Mange av oss er blitt mjuta. Vi har snakket og snakket til skjermen, uten å bli hørt. Kanskje vi blir hørt hvis alt blir bra igjen? Kanskje får noen av ordene tilbake sin opprinnelige mening?

Adresseavisen 4.2.2021

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:24.08.2021 | Oppdatert:24.08.2021