Nyord

bompengepanikk Plutselig er landets politiske elite rammet av bompenge-panikk. Da går det fort i svingene. Den store oppslutningen til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har gjort politikere over hele Norge stresset.

VG 26.5.2019

***

konfirmasjonssyntaks Kjære huslingvist. Jeg var i konfirmasjon forrige helg, og der hadde familiemedlemmer laget et knippe sanger til konfirmanten, med ny tekst til kjente melodier. Felles for disse var en besynderlig, egenartet ordstilling. Hvorfor stokker man ordene så annerledes i slike sanger? Vennlig hilsen Det grønne arket.

Huslingvisten svarer (melodi «Jeg er havren»): Kjære leser, takk for at du spør / Slike sanger blir jo fort et rør / Grunnen er nok at det rime skal / Derfor blir syntaksen ofte skral | Hvis du går og bærer på et savn / Om å gi det her et fullgodt navn / Da har du nå jammen hatt litt flaks / Ordet det er konf’masjonssyntaks.

Morgenbladet 10.5.2019

***

kofteperson Det er 134 år siden nynorsken fikk offisiell status som likeverdig skriftspråk i Norge. For å feire likestillingsvedtaket bestemte Oslo Mållag seg for å gi Målblomen til varaordføreren Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam. – Hun stiller opp og taler nynorskens sak, noe som er veldig flott siden hun ikke er en rotnorsk kofteperson med dialekt, men en ung og frisk varaordfører, roste lederen i Oslo Mållag, Ellen Hellebostad.

utrop.no 14.5.2019

***

larvebrød / larvesnacks Vossalarver i brøddisken […] Larvebrødet skal seljast i 22 Meny-butikkar framover. Men dei er på Austlandet. – Det var berre mogleg å halda seg til éin region no i startfasen, og då var det naturleg at det vart Oslo-området. Ulike larvesnacks vil også vera i sal. 

Hordaland 7.3.2019

***

spionkval / terapikval Den russiske «spionkvalen» er truleg ein terapikval. Kvitkvalen som i april vart oppdaga utanfor kysten av Finnmark, er truleg ein russisk terapikval. Kvalen vart skulda for å vere ein spion. […] Truleg heiter kvalen Semjon og er brukt til terapi for vanskelegstilte barn i Russland.

Nynorsk Pressekontor 7.5.2019

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:27.09.2019 | Oppdatert:27.09.2019