Nyord

klikkfang Pandemiar er godt stoff for fjernsyn, presse og sosiale medium. Der ein før måtte nøye seg med forstørra bilete av støvmidd og reportasjar om flåttinfeksjonar, kan ein no skumbade i tusentals menneske som sakte vert kvelte. Sjølve strukturen i massemedia, der det handlar om blikkfang og klikkfang, krev stor sjølvdisiplin for ikkje å spele på redsla til folk. Koronaepidemien er lett å skremme med fordi så mange døyr over heile verda, og fordi vi enno ikkje heilt veit kva vi har å gjere med. Denne uvissa opnar for skremselsjournalistikk.

Dag og Tid 17.4.2020

***

feberklinikk Samtidig ser jeg bilder av kolleger som bygger om akuttmottak for å forberede strømmen av pasienter. Jeg ser kommuneoverleger over hele landet dele retningslinjer, plakater og mestringsstrategier med hverandre. Jeg får innblikk i smittevernplaner, bygging av feberklinikker, plan B, C og D for scenarioer vi aldri trodde vi skulle oppleve. Jeg ser engasjement, pragmatisme, kamplyst og en uuttømmelig vilje til å hjelpe.

Tidsskrift for Den norske legeforening, 16.3.2020

***

avstandsalarm Slår avstandsalarm. [Helse- og omsorgsminister Bent Høie:] Og meteren, den er faktisk lengre enn en skulle tro. Så jeg har tatt med en tommestokk nettopp for å vise dere. Og dette er den avstanden som dere skal holde til hverandre i sommer. Gjerne mer, men ikke mindre. Vi har ingen vaksine. Vi har ingen behandling. Men vi har denne. Vi har meteren. Og denne meteren, den hindrer smitte og stopper en alvorlig sykdom som rammer oss alle sammen.

Dagbladet TV 17.6.2020

***

slanketurisme Professor kritisk til slanketurisme. Overvektige som ikke har høy nok BMI til å bli fedmeoperert ved statlige sykehus, reiser til utlandet for å bli operert.

nrk.no 23.1.2020

***

seniåring Lanserer nytt «voksen-begrep»: – Kall meg seniåring! Det er på høy tid at 50+ får et begrep mellom voksen og eldre som vi alle kan leve med, mener psykolog [Arild Søgnen]. […] – Vi har en tendens til runddans i språket. «Senior» ble innført som begrep for å unngå å bruke ord som «gammel» og «eldre». «Seniåring» er uvant, men sånn vil det være med alle nye ord, sier [seniorrådgiver Sturla Berg-Olsen i Språkrådet].

vi.no 4.2.2020

***

vestløshet Er Vesten i så stor krise at man kan snakke om vestløshet («westlessness»), slik arrangørene av den sikkerhetspolitiske konferansen i München spurte med et fikst nyord? Tradisjonelt vestlige verdier står ikke lenger sentralt i Vesten og dermed selvsagt heller ikke i verdenspolitikken. Slik begrunnet arrangørene spørsmålet.

Aftenposten 17.2.2020

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:21.09.2020 | Oppdatert:21.09.2020