Språkprisen 2020 til Torgrim Eggen

No image

Kombinasjonen av et uhøytidelig og et klassisk språk gjør Eggen til en fremragende sakprosaforfatter, mener juryen.

Torgrim Eggen fikk prisen for bøkene Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen (2019), Kunstrock (2017), Forbindelsen (2017) og HB. En destillert norgeshistorie (sammen med Jon Bertelsen og Rudi Høynes, 2015).

Som sakprosaforfatter har Eggen tatt for seg temaer som hjemmebrent, hasj, sigarer og kunstrock. Juryen mener at Eggens beskrivelser setter leseren i en tilstand av «estetisk salighet». Videre trekker juryen fram at Eggen skriver «overraskende setninger med store doser uhøytidelig, men samtidig umiskjennelig klassisk dannelse».

Hovedverk om Axel Jensen

Eggens nyeste bok er en biografi om forfatteren Axel Jensen. Juryen legger vekt på at biografien gir et helt unikt innblikk ikke bare i Axel Jensens liv, men også i livet og tankeverdenen til dem rundt ham. Biografen beskriver denne delen av unorsk alternativkultur på en helt særegen måte. «Tekstene hans er fulle av skarpt iakttatte og presist beskrevne visuelle inntrykk, formidlet i et rytme- og klangbevisst språk», skriver Eggen om Jensen.

Gjennom kapitteloverskrifter som «Grill meg i hekken», «Lem, nedenom og hjem» og «Selvportrett med svinepels» viser Eggen at han er inspirert av Jensens stil, samtidig som han beholder sitt eget journalistiske blikk.

Språkprisen
  • Språkprisen er Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk språk i sakprosa.
  • Prisen er på 100 000 kroner og blir delt ut annethvert år for bokmål og nynorsk.
  • Årets nominerte var Aage Storm Borchgrevink, Ingar Sletten Kolloen, Anne Sverdrup-Thygeson, Marte Michelet og Torgrim Eggen.
  • Juryen har bestått av Sverre Tusvik (leder), Kaja Schjerven Mollerin, Merete Røsvik og Knut Hoem.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:26.11.2020 | Oppdatert:26.11.2020