Rosetog er årets ord

Språkrådet har kåret rosetog til årets ord i 2011. Ordet oppsto i dagene etter 22. juli, da det ble arrangert rosetog over hele landet.

Folk samlet seg med roser for å minnes ofrene, støtte de pårørende og vise sin avsky mot terrorangrepene. Ordet rosetog består av to velkjente norske ord og er et godt eksempel på hvordan vi kan lage nye ord når det trengs. Rosetog ble til etter mønster av bl.a. fakkeltog, slik askefast/oskefast, årets ord i fjor, ble til etter mønster av værfast/vêrfast. Ordet vil ganske sikkert leve videre i historiebøkene og i fortellingene fra sommeren 2011.

bilder

Vi fikk flere nye ord etter hendelsene i sommer, og mange ord ble reaktualisert. Men rosetog ble brukt langt oftere i avisene enn for eksempel ytringsansvar og kontrajihadisme, viser mediearkivet Atekst.

Et aktuelt utenriksord i år har vært sjasminrevolusjon. Ordet viser til revolusjonen i Tunisia, som var starten på den mye omtalte arabiske våren. På grunn av vanskelige tider i Europa har ord som gjeldskrise og eurokrise vært mye brukt gjennom hele året. Mot slutten av året var nordmenn opptatt av smørkrise, som noen ser i sammenheng med  lavkarbo – et annet av årets mest populære ord. Kulturkjerring ble også et begrep i år.

På teknologifronten ser ordet strømming/strøyming ut til å feste seg, altså den norske formen av det engelske streaming. Også ordet nettbrett slår an. Det har vært brukt mye oftere i avisene i år enn i fjor.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:21.12.2011 | Oppdatert:11.01.2023