Serie, liga, divisjon

Et sikkert vårtegn er serieåpningen på øverste nivå i norsk herrefotball.

Fotball

Serie heter det fordi lagene spiller en fastsatt rekke (serie) kamper mot hverandre gjennom sesongen. Her samler de poeng, og det viser seg da på slutten av sesongen hvilket lag som har samlet flest og dermed vinner serien, og hvilke lag – to eller tre i det norske systemet – som har færrest poeng og derfor rykker ned ett nivå til neste år. Ordet serie har vi fått gjennom fransk fra latin, der verbet serere betydde ’knytte sammen’.

Det finnes et helt seriesystem med inntil ti nivåer. Her kan lagene rykke opp (bortsett fra på øverste nivå) og ned (bortsett fra på laveste nivå) fra år til år. Nivåene kalles tradisjonelt divisjoner (det skilles mellom første, andre, tredje osv. divisjon). Som mange vil huske fra skoledagene, har ordet divisjon med deling å gjøre, og ordet stammer da også fra latin dividere. I forbindelse med fotball må forklaringen være at divisjon viser til inndelingen i nivåer.

I Norge kalles det øverste nivået i seriesystemet «Tippeligaen» (etter hovedsponsoren), men både mediene og folk flest bruker ofte «Eliteserien» om det samme. Ordet liga er fra spansk eller italiensk og er en avledning av latin ligare ’binde’. Tidligere ble nok liga på norsk brukt like ofte om forbund av stater eller politiske sammenslutninger eller kriminelle bander som om sport og idrett, og hvis det gjaldt fotball, var det helst systemer i utlandet en siktet til.

I sine ulike nasjonalspråklige varianter inngår ordet liga i navnet på toppdivisjonen i både England («Premier League»), Tyskland («Bundesliga») og Spania («La Liga»). Italienerne bruker derimot ordet serie – «Serie A» – som altså også vi i Norge gjør, i alle fall uformelt (med «Eliteserien»). I Nederland heter det «Eredivisie», der mange språkkyndige vil kjenne igjen divisie som divisjon på norsk. Navnet betyr ’æresdivisjonen’.

Danskene har «Superligaen» og svenskene «Fotbollsallsvenskan» eller bare «Allsvenskan».

 

Publisert 31. mars 2014

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:31.03.2014 | Oppdatert:04.08.2021