Nå kan elever få Nysgjerrigper-pris i språk

(27.9.11) Dette skoleåret lanserer Språkrådet og Forskningsrådet en språkpris for nysgjerrigperer i skolen. – Barns språkinteresse og språkglede fortjener en egen pris. Den skal gå til det beste prosjektet som handler om språk, uansett fag, sier Arnfinn M. Vonen, direktør i Språkrådet.

Denne artikkelen er frå før 2013. Innhald og rettskriving kan vere forelda.

bilder

I Forskningsrådets årlige konkurranse for barn, Årets nysgjerrigper, får barna forske selv. Deltakerne konkurrerer om å skrive den beste forskningsrapporten, og hele ti priser deles ut til de beste bidragene. Spesialprisen for språk er på 5000 kroner og er ny dette skoleåret.

– Med språkprisen vil vi stimulere barns nysgjerrighet på språk og språkbruk. Alle barn er jo naturlige språkforskere, så jeg tror prisen vil bidra til mange spennende rapporter i Årets nysgjerrigper 2012, sier fungerende prosjektleder i Nysgjerrigper, Knut van der Wel.

2000 elever
Jurykriteriene for språkprisen er slik: «Prisen går til et prosjekt der et språklig emne blir utforsket. Emnet må ha tilknytning til norsk språk eller forholdet mellom norsk og andre språk. Vi bruker språk enten vi leser, skriver eller snakker. Navn på personer og steder, slang og dialekter, språk og teknologi er bare noen eksempler på emner som kan utforskes. Utfordringen er å vise hvordan man skaffer kunnskap om språket og bruken av det.»

Hvert år deltar rundt 2000 elever i Årets nysgjerrigper. Barna utforsker en selvvalgt problemstilling og leverer inn en forskingsrapport der de skriver om hva de har funnet ut, og hvordan. Alle som deltar, får premier, diplom og tilbakemelding fra juryen.

Språk i alle fag
Etter Kunnskapsløftet skal arbeidet i alle fag bidra til at elevene utvikler fem grunnleggende ferdigheter: å kunne lese, å kunne skrive, å kunne uttrykke seg muntlig, å kunne regne og å kunne bruke digitale verktøy. Siden arbeid med språk inngår i alle fag, kan en få Nysgjerrigpers språkpris uavhengig av hvilket skolefag elevene arbeider med i prosjektet.

Pressekontakt:
Svein Arne Orvik, informasjonssjef i Språkrådet, tlf. 938 06 923
Knut van der Wel, fungerende prosjektleder i Nysgjerrigper / Norges forskningsråd,
tlf. 952 16 743


Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:23.09.2011 | Oppdatert:19.11.2021