Nordisk miniordbok på nett

(1.2.13) I dag åpner en gratis, nordisk nettordbok for barn og unge. Nordisk miniordbok på nett er laget for å støtte opp om nabospråksforståelsen og -undervisninga i Danmark, Norge og Sverige.

I ordboka kan man for eksempel søke opp et norsk ord og se hva det heter på dansk og svensk. Man kan også slå opp et dansk eller svensk ord for å se hva det tilsvarende ordet er på norsk. Det finnes korte forklaringer til ordene, og man kan lytte til hvordan ordet og forklaringen uttales. Ordboka inneholder rundt 3 200 oppslagsord og finnes også som app til mobil og lesebrett.

De som har finsk, færøysk, islandsk eller grønlandsk som morsmål, kan søke i ordboka på sitt eget språk og se hva et ord på færøysk heter på de skandinaviske språkene. Det vil også bli mulig å søke med nordsamiske ord etter hvert.

Nettadresse: https://nordeniskolen.org/da/om-norden-i-skolen-siden/lydordbog/

Hvorfor en nettordbok for barn og unge?

I Danmark, Norge og Sverige er nordiske forhold og nabospråksforståelse en del av læreplanene i skolen. Språkrådet og søsterorganisasjonene i nabolandene mener det er viktig å satse på barn og unge for å opprettholde den skandinaviske språkforståelsen, og denne ordboka bidrar til det.  

Innholdet i ordboka

Nettordboka har med ord og uttrykk fra områder som samfunnsliv, kultur, skolehverdag, fritid, natur og medieverden. Språkene i Skandinavia har mye felles, og det viser ordboka tydelig. Mange ord er (nesten) like og har samme betydning: adresse, bord, stol, skole (skola), mobil. Men det finnes forskjeller. Man får vite at rolig betyr «moro» på svensk, og «stille» på dansk og norsk. Artig betyr «høflig» på dansk, mens det på norsk betyr «gøy». Et marsvin er på norsk navnet på et lite kjæledyr, mens det for en dansk ungdom er navnet både på et kjæledyr og på en liten hval (nise på norsk).  

Vi har også ord som finnes i det ene språket, men som mangler i et av de andre. Hva heter for eksempel bestefar (da. bedstefar) på svensk? Enten morfar eller farfar. Ulike ord med samme betydning er noe enklere, som amt (da.), fylke (no.) og län (sv.) / løbehjul (da.), sparkesykkel (no.) og sparkcykel (sv.) / agern (da.), eikenøtt (no.) og ekollon (sv.).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:01.02.2013 | Oppdatert:18.03.2020