Årets ord 2017: falske nyheter

No image

(11.12.17) Falske nyheter er årets ord i 2017. Frasen har vært svært aktuell og preget mye av samfunnsdebatten både i Norge og ellers i verden det siste året.

Hvert år kårer Språkrådet og Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole (NHH), årets ord. Det kan være et nyord eller ord av nyere dato som har preget året. Årets liste preges særlig av ord og fraser fra ordskiftet i politikk og media. Samtidig viser lista at språket vårt får påfyll av nyord fra ny teknologi og andre nyvinninger.

– Bruken av frasen falske nyheter har eksplodert det siste året, og det er det mest brukte nyordet blant årets kandidater. Frasen speiler kampen om sannferdige nyheter i den offentlige debatten på en helt ny måte, både i Norge og ellers i verden, sier Ole Våge, seniorrådgiver i Språkrådet.

– Lista er ellers preget av stortingsvalgkampen, og flere av ordene, som imamsleiking og svenske tilstander, viser at norsk politisk debatt har gått over i et høyere gir, hvor spissformuleringer og negative karakteristikker blir stadig vanligere, sier Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole (NHH).

I kåringen av årets ord har vi blant annet brukt dataverktøy som fanger opp nye ord fra mange store riks- og regionaviser. Kriteriene for å velge ut årets ord er at de skal være aktuelle og mye brukt i år. Ordene på lista skal helst være levedyktige, kreative og ha gode språklige kvaliteter.

Ti på topp
1. falske nyheter
2. lillavelger
3. plasthval
4. imamsleiking
5. spinner
6. svenske tilstander
7. lynlader
8. ekkokammer
9. datarulling
10. oktoberbarn

Dataverktøyet som er brukt i nyordskåringen, er utviklet av Knut Hofland ved Uni Research Computing. De siste årene har hverdagsintegrering, det grønne skiftet, fremmedkriger, sakte-tv, nave/naving, rosetog og askefast blitt kåret til årets ord. Nyordslistene er en slags ordkavalkade over nyheter og fenomener som har vært viktige for oss de siste årene.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:11.12.2017 | Oppdatert:05.01.2018