Møt Språkrådet på Arendalsuka!

No image

(14.8.19) Hvordan kan universiteter og høgskoler oppnå en god balanse mellom engelsk og norsk? Hvorfor trenger vi et norsk fagspråk? Og hvem er egentlig akademia til for?

Disse spørsmålene ønsker Språkrådet å diskutere sammen med studenter og representanter fra universitets- og høgskolesektoren. Spørsmålene er særlig aktuelle med tanke på formuleringen i Kunnskapsdepartementets tildelingsbrev for 2019, der statsråd Iselin Nybø ber universitetene og høgskolene om å «følge utviklingen for norsk som fagspråk og vurdere behovet for å sette inn tiltak».

– Dette handler om god studiekvalitet, arbeids- og næringslivets kompetansebehov og samfunnets tilgang til forskningsbasert kunnskap, så det bør være en av årets viktigste debatter, sier direktør i Språkrådet, Åse Wetås.

Vil utfordre universitetene og høgskolene

Arrangementet har fått navnet «Challenge Nørdic – akademia, språk og samfunn», som er lett inspirert av NTNUs kampanje «Challenge everything». Noen reagerte på at NTNU i 2018 reklamerte på engelsk i Norge, mens andre mente det var nødvendig å bruke engelsk for å nå fram til unge og utenlandske studenter.

Men språkvalgene til utdanningsinstitusjonene gjelder mer enn én enkelt kampanje. I sektoren går bruken av norsk ned, mens engelsk blir mer og mer brukt i både masteroppgaver, undervisning og forskning. Samtidig har sektoren et lovpålagt ansvar for å holde ved like og videreutvikle norsk fagspråk.

– Et godt norsk fagspråk er en nødvendig premiss for en opplyst samfunnsdebatt, og er dermed med på å legge grunnlaget for Arendalsukas overordna formål, sier Wetås.

Medvirkende:

  • Åse Wetås (direktør i Språkrådet)
  • Bjarne Foss (prorektor ved NTNU)
  • Alf Rasmussen (generalsekretær i Universitets- og høgskolerådet)
  • Øystein Thøgersen (rektor ved NHH)
  • Marte Øien (leder i Norsk studentorganisasjon)
  • Jens Kihl (debattleder, kommentator i Bergens Tidende)

Tid: Torsdag 15. august klokka 14.00
Sted: Pigene på Torvet, Tollbodgaten 5, Arendal

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:14.08.2019 | Oppdatert:14.08.2019