Språk og makt!

No image

(12.9.22) Hva betyr maktspråk i 2022? Blir maktspråket borte nå som språkloven er kommet, og staten er forpliktet til å bruke klarspråk? Under Arendalsuka inviterte Nav til frokost og direkteinnspiling av språkpodkasten På godt NAVsk med forfatter og språkviter Helene Uri som gjesteprogramleder.

Det er ti år siden Språkrådet kåret «nave» til årets ord. Det er nok fremdeles mange som oppfatter ordet negativt, men ifølge Nav-direktør Hans Christian Holte har ordet etter hvert fått andre og mer positive betydninger.

– Jeg er en stolt naver, sier språkdirektør Åse Wetås, både privat og som arbeidsgiver. – For øvrig er det ikke Språkrådet som bestemmer hva ord betyr. Det å ta tilbake makta over ordet «naver» er en smart strategi av Nav-direktøren for å kunne kommunisere i øyehøyde med innbyggerne i Norge.

Kunne Språkrådet kåret «naver» til årets ord i 2022?

– Det kommer an på hvordan ordet hadde preget det offentlige ordskiftet i løpet av året. Det er blant annet dette som er bestemmende for ordet vi finner fram til. Vi sitter ikke på bakrommet og snakker om gøyale ord som vi velger blant. Ordene blir hentet fra lister med rådata fra store aviskorpus, sier Wetås. – I tillegg må ordene ha språklige kvaliteter.

Er det slutt på maktspråket med den nye språkloven?

– Vi har i alle fall fått en bestemmelse om at alle offentlige virksomheter skal kommunisere på et språk som er klart, korrekt og tilpassa målgruppa, slår Wetås fast.

I sendingen deltar statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Nancy Herz, Martine Antonsen fra Mental Helse ung og filosof Einar Duenger Bøhn. Som vanlig er Nav-direktør Hans Christian Holte og språkdirektør Åse Wetås på plass i studio.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:12.09.2022 | Oppdatert:12.09.2022