Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

Motta nytt fra Språkrådet og del sider med andre

(17.12.09) Språkrådets nettsted har fått to nye funksjoner som gjør det lettere å holde seg oppdatert på nyheter fra Språkrådet og å tipse andre om nyttige sider på nettstedet.

Språknytt nr. 4 2009

(2.12.09) I det fjerde og siste nummeret av Språknytt i år kan du lese eit intervju med kokken Harald Osa. Når mange kokkar set bresert på menyen, seier Osa grytekokt. Du får vidare vite kven som fekk Språkprisen 2009, og kva for planar Språkrådet har for arbeidet med terminologi og fagspråk.

Brennaktuelt Statsspråk!

(4.12.09) La deg inspirere av arbeidet i Kollegiet for brannfaglig terminologi, få gode råd om hvordan du kan skrive bedre brev og les om internasjonalt klarspråksarbeid.

Rettskrivingsnemnd vert peika ut 16. desember

(16.11.09) 16. desember vil styret i Språkrådet peika ut ei rettskrivingsnemnd som skal koma med framlegg om justering av den gjeldande nynorsknorma. Oppdatering 22. desember: Nemnda vert peika ut 4. januar.

– Smilefjes smører hjulene i arbeidslivet

(11.11.09) I motsetning til det mange har trodd, er ikke smilefjes i e-poster til kolleger først og fremst et uttrykk for følelser. Det går fram av en ny undersøkelse som rådgiver Karianne Skovholt i Språkrådet presenterer på konferansen Språkdagen 2009 i dag.

Ny publikasjon til hjelp for statsansatte: Kansellisten

(3.11.09) I disse dager utgir Språkrådet heftet Kansellisten. Dette er en liste med litt stive ord og uttrykk som sjelden brukes i dagligspråket, men som ofte forekommer i brev og andre tekster fra det offentlige. Kansellistil og kanselliord kan skape unødig avstand mellom avsender og mottaker. Kansellisten gir deg forslag til andre og mer forståelige uttrykksmåter.

Språknytt

(22.10.09) Er engelsk rockens sanne språk? Blir en ballade bare halvhjertet uten baby, love og sorrow? Leder Elin Aamodt i artistorganisasjonen Gramart tror ikke det. En undersøkelse fra Gramart og Språkrådets viste at tre av fire nordmenn gjerne vil høre norsk populærmusikk – på norsk. Ola og Kari er kanskje mindre redde for den helnorske musikken enn mange utøvere muligens er. Les intervjuet med Aamodt i Språknytt.

Rådgiver i Språkrådet med doktorgrad på e-post-kommunikasjon

(30.10.09) Arbeidstakere håndterer spesifikke normer for hvordan de skriver og samhandler på e-post. Det finnes normer for hvordan de sender kopier, når de trenger å gi svar på e-post, og når de kan la være å svare, kommer det fram i doktoravhandlingen til Karianne Skovholt.

«Termlosen» nå også i nordisk farvann!

(6.10.09) Fra i høst er det mulig å følge et fellesnordisk nettbasert kurs i terminologi. Målet er at deltakerne skal få kompetanse i bruk av terminologi som språklig verktøy i fagkommunikasjon. Språkrådet har gjennom sitt fagråd for terminologi og fagspråk bidratt økonomisk til utviklingen av det norske kursmateriellet.

En av fire tar engelskspråklig masterprogram

(28.9.09) 27 prosent av masterstudentene i Norge går på engelskspråklige programmer. Det viser en ny studie som er utført på oppdrag av Språkrådet.

Statsborgarbrev kjem endeleg på nynorsk

(2.12.09) Utlendingsdirektoratet (UDI) har fram til no berre laga statsborgarbrev på bokmål, men skal no lage slike brev også på nynorsk. Det skjer etter at Stephen, Agnes og Edmund Walton og Språkrådet tok opp saka.

Språkrådet hedrer sørlandsbedrifter for godt navnevett

(1.12.09) Elleve bedrifter i Aust- og Vest-Agder får Språkrådets diplom for godt navnevett for 2009.

Språkrådet har opprettet en datatermgruppe

(27.11.09) Språkrådets terminologitjeneste lanserte torsdag 26. november en norsk datatermgruppe. Formålet med datatermgruppen er å bidra til en jevn og datafaglig forankret utvikling av norske avløsertermer for engelske datatermer som de fleste databrukere her hjemme kommer i kontakt med i hverdagen.

Språkprisen 2009 til Stephen Walton (nynorsk) og Flerspråklighet i skolen (bokmål)

(11.11.09) Forfattar Stephen Walton får i dag Språkprisen 2009 for framifrå nynorsk i sakprosa. Bokprosjektet Flerspråklighet i skolen ved redaktøren, Rita Hvistendahl, får Språkprisen 2009 for framifrå bokmål i sakprosa.

Styret i Språkrådet held fram eit år til

(6.11.09) Styret i Språkrådet er oppnemnt for perioden 2006–2009, men Kulturdepartementet har bede styret om å sitje eit år til.

Med boken på hytta? Med boka på hytten?

(18.11.09) Hvilke former bruker vi når vi skriver? Hvilke deler av de offisielle rettskrivningsnormene blir faktisk benyttet, og hvordan henger de sammen med hverandre? Det skal nå undersøkes. Les artikkelen av Helge Dyvik i Språknytt.

Den statlige kommunikasjonspolitikken er klar

(20.10.09) Regjeringen har gjort ferdig dokumentet «Statens kommunikasjonspolitikk». Klart og forståelig språk er et viktig punkt i dokumentet.

Øker bevilgningen til Språkrådet

(13.10.09) Regjeringen vil øke bevilgningen til Språkrådet med nær 2,3 millioner kroner og bevilge åtte millioner kroner til etablering og drift av en norsk språkbank. Det går fram av forslaget til statsbudsjett for 2010.

Nytt Statsspråk

(30.9.09) Har du lurt på korleis i teksten i direktesende program kan komme opp så fort? Møt direktetekstarane i NRK! Lær om små og store bokstavar i namn, og kos deg med nye forslag til ord som du gjerne må ta i bruk.

Språknytt nr. 3 2009

(25.9.09) I dette nummeret kan du lese om norsk musikk på norsk, språkvett i næringslivet, navigering i skriftspråkets rom, elektronisk lagring av språkmateriale, skjemaspråk og futurumskonstruksjonen «blir å reise».

Som vanlig har Språknytt korte notiser om aktuelle saker, svar på språkspørsmål, klipp, Språkbrukeren og Historia bak.

Gå direkte til det nyeste nummeret av Språknytt.

Publisert:07.11.2003 | Oppdatert:03.01.2024