Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

Julenummeret av Termposten er ute

(19.12.13) Samisk termwiki, Rikstermbanken og vesikkel er blant emnene du kan lese om i julenummeret av Termposten. Kanskje har du også innspill til forskjellen mellom skulptur og statue?

Årets ord: sakte-tv

(16.12.13) 2013 er året da ordet sakte-tv grep om seg. Ordet er kreativt og viser til et fenomen som mange fjernsynsseere i de siste årene har latt seg begeistre av.

Engelsk eller norsk på universiteter og høgskoler?

(6.12.13) Den 26. november holdt Språkrådet i samarbeid med Norges handelshøgskole et seminar i Bergen om språkpolitikken i universitets- og høgskolesektoren.

Nynorskkurs for statstilsette

(29.11.13) Våren 2014 held Språkrådet nynorskkurs for statstilsette. Kurset er ope for deltakarar med ulike forkunnskapar og gir høve til målretta arbeid med nynorsk over tid.

Språkprisen 2013: Hjarteleg til lykke, Gyrid Gunnes og Edvard Hoem!

(12.11.13) «Ein som ikkje har noko å skriva, har alltid kvass blyant, – har du lagt merke til det?» skreiv Olav H. Hauge i dagboka 1. mai 1959. Dette biletet kom han tilbake til fleire gonger. Er det noko Språkrådet skal lovprise i Språkåret 2013, er det dei som bruker dei to norske språka så godt at dei stadig kvesser blyanten, slår på pc-en, skriv noko viktig.

Kronikk: Når orda røper verdiane våre

(12.11.13) «Ein bør tenkje seg om når ein brukar ord som seier kva andre menneske er», skriv Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet, i denne kronikken i Aftenposten på Språkdagen.

Seminar om terminologi og fagspråk i universitets- og høgskolesektoren

(28.10.13) Bli med på seminaret «Fra idé til handling i språkpolitikken: Hva gjøres med norsk fagspråk ved universitetene og høgskolene?» i Bergen tirsdag den 26. november. Arrangementet er et samarbeid mellom Norges handelshøgskole og Språkrådet.

Språkrådet lyser ut mastergradsstipend

(14.10.13) Hausten 2013 skal Språkrådet dele ut eit stipend til ein mastergradsstudent som skriv oppgåve om bruk av engelsk og norsk i samfunnet. Stipendet er på 20 000 kroner. Alle studentar som arbeider med relevante problemstillingar, kan søkje.

Språkrådet ønsker navnetips i Østfold

(9.10.13) Språkrådet skal i desember dele ut diplom til bedrifter i Østfold med gode navn. Vi utfordrer nå språkbevisste østfoldinger til å tipse oss om bedrifter som fortjener et diplom for godt navnevett.

Nytt Statsspråk: Har du kontroll?

(18.12.13) Kva for hjelpemiddel kan du bruke for å unngå språklege feil og feller når du skriv? Desemberutgåva av Statsspråk viser veg. Og visste du at ord som søknad og opptak kom inn i bokmål frå nynorsk?

Bedrifter i Østfold hedret for godt navnevett

(17.12.13) Åtte virksomheter i Østfold blir hedret med diplom fra Språkrådet for å ha valgt gode og kreative norske navn.

Nytt nummer av Språknytt

(13.12.13) I årets siste nummer kan du mellom anna lese om Bragepris-vinnar Yann de Caprona, om språklege eventyr i regi av Asbjørnsen og Moe, om blomstrande personnamn og om kva reven eigentleg seier.

Klarspråk i staten nyttar

(29.11.2013) Klarspråksarbeidet i staten har gitt gode resultat i form av betre og klarare tekstar til innbyggjarane. Men det trengst framleis meir arbeid, viser ein evalueringsrapport om effektane av prosjektet «Klart språk i staten».

Språkprisen 2013 til Gyrid Gunnes (bokmål) og Edvard Hoem (nynorsk)

(12.11.13) Gyrid Gunnes får i dag Språkprisen 2013 for framifrå bokmål, Edvard Hoem får Språkprisen 2013 for framifrå nynorsk. Juryen rosar vinnarane for presist, klart og stilsikkert språk. Vinnarane handlar òg i strid med konvensjonell språkleg praksis, skriv juryen.

«Neger» er ut, og kvinner har den mest hensynsfulle ordbruken

(12.11.13) De fleste språkbrukere velger bort ordet «neger» til fordel for ord som «mørk» eller «afrikaner». Det er blant resultatene i en ny undersøkelse om såkalte sensitive ord. Undersøkelsen blir presentert på konferansen Språkdagen 2013 – Troll i ord? i dag.

Språkrådet lyser ut stipend i kvensk språk

(29.10.13) Høsten 2013 skal Språkrådet dele ut et stipend på 20 000 kroner til en mastergradsstudent eller flere prosjekt som dokumenterer kvensk språk. Vi er særlig interessert i å få inn oppgaver som dokumenterer ordforråd. Vi oppfordrer spesielt mastergradstudenter med en relevant problemstilling til å søke.

Språkdagen 2013 – «Troll i ord?»

(15.10.13) Kva gjer vi med orda, og kva gjer dei med oss? Korleis kan ein ordleggje seg på norsk for å unngå å støyte andre? Korleis kjem nye ord inn i språket? Kvifor går ord ut av språket? Kva skjer når vi brukar fleire språk? Bli med på Språkdagen 2013, som handlar om ord og ordtilfang.

Språk er samfunnsansvar

(11.10.13) God språkkompetanse har aldri vært viktigere enn nå. Det skriver Tove Strand, viseadministrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, og Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet, i dette innlegget i VG.

Ut med språket! Seminar om forskningsformidling

(8.10.13) Hvordan nå ut med de gode tekstene og drive god formidling på norsk? For tredje år på rad inviterer vi til seminar om forskningsformidling.

Publisert:07.11.2003 | Oppdatert:03.01.2024