Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

Språkpris til Løten-elever

(5.6.13) 5. klasse ved Hedemarken friskole i Løten i Hedmark har vunnet Nysgjerrigpers språkpris i barnas forskningskonkurranse Årets Nysgjerrigper. Elevene har studert særegenheter i egen dialekt.

Tiltak for å styrkje statusen til norsk teiknspråk

(8.5.13) Norges Døveforbund, Språkrådet og Kunnskapsdepartementet har etablert eit samarbeid om fire tiltak som skal bidra til å gje norsk teiknspråk høgare status i grunnopplæringa.

Dramatisk svekking av nynorsk

(6.5.13) Forslaget til ny læreplan i norsk svekker opplæringen i nynorsk, i strid med norsk språkpolitikk. Det skriver Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet, i dette innlegget i Dagsavisen.

Frukostseminar om nynorsk i staten

(30.4.13) Språkrådet inviterer til seminar tysdag 28. mai 2013. Seminaret er for deg som arbeider med å få ei jamnare fordeling mellom målformene på arbeidsplassen din.

Har du kandidatar til Språkprisen 2013?

(16.4.13) Kjenner du til leseverdige tekstar eller skrifter som fleire burde få høyra om? I så fall kan du føreslå dei for Språkrådet, som kvar haust deler ut to prisar for framifrå bruk av norsk i sakprosa, ein pris for kvar målform.

Årets første nummer av Termposten er her!

(4.4.13) Det nye tidsskriftet Terminologen, translatøreksamen ved NHH og Oversatte dager er blant emna du kan lese meir om i denne utgåva. Du får også informasjon om Nordterm, som i år blir arrangert i Stockholm.

Nordisk symposium om språket i dei nye media

(15.3.13) Symposiet, som går føre seg i København 11.–12. april 2013, tar mellom anna opp kva for konsekvensar språket i sosiale medium har for språk og språkutvikling generelt. Nettverket for språknemndene i Norden (som Språkrådet er med i) finansierer symposiet.

Klarspråksprisen 2012 til Statens vegvesen

(7.3.2013) Vinneren av Klarspråksprisen 2012 er Statens vegvesen. Vegvesenet er en viktig samfunnsaktør med mange brukergrupper. Etaten har arbeidet systematisk med klarspråk gjennom flere år og har vist imponerende gjennomføringsevne.

«Terminologen» ‒ ny skriftserie for terminologi og fagspråk

(5.3.13) Språkrådets fagråd for terminologi og fagspråk har oppretta den nye skriftserien. No føreligg første utgåve.

Språknytt om Ivar Aasen

(3.6.13) I siste nummer av Språknytt handlar det meste om 200-årsjubilanten Ivar Aasen. Du kan også lese eit intervju med språkrøktar Per Egil Hegge.

Nordisk språkmøte 2013

(16.5.13) Årets nordiske språkmøte går føre seg i Akureyri på Island 28.–29. august og har språkteknologi og språkrøkt som tema.

Språkrådet sender bekymringsmelding til kunnskapsministeren

(8.5.13) – Utdanningsdirektoratets forslag til ny læreplan i norskfaget bryter til dels med norsk språkpolitikk. Redusert sidemålsopplæring vil svekke nynorskkompetansen i samfunnet og gjøre det tyngre å være nynorskbruker, advarer Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet.

Få med deg ukens tegn

(3.5.13) I samarbeid med Statped legger Språkrådet ut «Ukens tegn» fra norsk tegnspråk, både på forsiden og på sidene om tegnspråk.

Vinnerne av Nasjonalbibliotekets språkkonkurranse er kåret!

(30.4.13) Juryen, ledet av direktør i Språkrådet Arnfinn Muruvik Vonen, har blant annet vurdert filmer, kollasjer, lysbildepresentasjoner og essays.

Språkval i høgare utdanning og forsking

(9.4.13) Tysdag 16. april held Språkrådet språkkafé på Litteraturhuset i Bergen, der eit panel skal diskutera språkpolitikk i høgare utdanning og særleg omgrepet «parallellspråklegheit med preferanse for norsk».

Ny rapport om godt språk i læremidler

(19.3.13) På oppdrag fra Språkrådet har Høgskolen i Vestfold utarbeidet en rapport om godt språk i læremidler. Slik ønsker vi å gi utviklere av læremidler et verktøy til å sikre godt språk og gode tekster. Rapporten er publisert i serien «Språkrådets skrifter».

Ja til språklig mangfold i Språkåret 2013!

(8.3.13) Du burde irritere deg mindre, og glede deg mer, over hvordan naboen din snakker og skriver, oppfordrer direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, i en kronikk i Adresseavisen i dag.

Læreplanforslag bryt med norsk språkpolitikk

(6.3.13) Utkastet til endra læreplan i norsk vil svekkje situasjonen for nynorsk ved å gje dei fleste elevane lågare nynorskkompetanse enn det dei får i dag. Det strir mot det Stortinget har sagt om at nynorsk skal styrkjast, skriv Språkrådet i ei høyringsfråsegn til Utdanningsdirektoratet.

Knut Nærum får Språkgledeprisen 2013

(2.3.13) Forfatter og satiriker Knut Nærum får i dag Språkgledeprisen for å ha spredd språkglede i den norske offentligheten gjennom flere år, i flere medier og innenfor flere sjangre. Prisen er på 15 000 kroner og blir delt ut for første gang i Språkåret 2013. Overrekkelsen skjer under Oversatte dager på Litteraturhuset i Oslo.

Publisert:07.11.2003 | Oppdatert:03.01.2024