Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

Nytt nummer av Termposten

(22.12.16) I siste nummer av Termposten får du vite alt du trenger om Nordterm-konferansen på Kongsberg neste år. Du kan også lese om hvem som fikk midler til terminologiprosjekt, om hvordan Språkrådet samarbeider med Standard Norge, og om hva vi kan kalle crepuscular rays på norsk.

No image

Disse får støtte til innsamling og registrering av stedsnavn

(14.12.16) I statsbudsjettet for 2016 var det satt av 1 million kroner til en tilskuddsordning for innsamling og registrering av stedsnavn. Språkrådet har nå vurdert søknadene.

No image

Språknytt: Ordbøker som nasjonsbyggere

(8.12.16) I dag tenker vi gjerne på ordbøker som praktiske verktøy som skal hjelpe folk å skrive rett, men ordbøker kan ha en langt mer politisk funksjon enn som så. Det har særlig historien vist oss.

To ledige stillingar i Språkrådet

(24.11.16) Språkrådet lyser ut stilling som rådgjevar/seniorrådgjevar i seksjonen for språkrøkt og språkrådgjeving og i seksjonen for fagspråk og språk i samfunn og høgare utdanning. Begge stillingane er faste.

No image

Nytt Statsspråk ute nå!

(18.11.16) I årets siste utgave av Statsspråk kan du lese om hvordan ord normeres og kommer inn i ordbøkene. Du får også en rask innføring i hvordan du kan få mest mulig ut av nettordbøkene våre.

Time kåra til Årets nynorskkommune 2016

(14.11.16) Kulturdepartementet heidrar Time kommune i Rogaland som årets språksterkaste nynorskkommune. – Vinnaren har ei haldning til språk som både imponerer og inspirerer, seier juryleiar Kristin Solbjør.

«Nye perspektiv på språkteknologi» – ope halvdagsseminar om språkteknologi tysdag 15. november

(1.11.16) Korleis går ein fram om ein vil utvikle appar og dataprogram som handsamar språklege inndata? Det er etablert mange grunnlagsressursar innanfor språkteknologi, men kvar går vegen vidare?

Klarspråkskurs for statsorganer 2017

(31.10.2016) Ønsker dere hjelp til å forbedre viktige tekster? Språkrådet lyser nå ut inntil ti tilpassede klarspråkskurs for statsorganer. Kursene skal holdes i 2017, og søknadsfristen er 30. november 2016.

Ledig stilling i Språkrådet (fristen er utløpt)

(26.10.16) I seksjonen for administrasjon er det ledig ei heil stilling som førstekonsulent/rådgjevar. Vedkomande skal vere sekretær for styret i Språkrådet, gjere saksførebuing for leiinga og saman med arkivleiar ta del i drift og vidareutvikling av arkivtenesta i Språkrådet. Administrativt arbeid ved arrangementa til Språkrådet vil òg vere sentrale oppgåver.

No image

Mer av det gode for språkutstillingen

(17.10.16) Utstillingen «Oslo sier. Språk i byen» på Bymuseet i Oslo drar fulle hus. Har du ennå ikke fått sett den? Nå har du sjansen ut hele 2017!

No image

November kan brukast til så mangt

(16.12.16) I november legg mange an bart og gir ein skjerv til kreftsaka. I Kartverket brukar dei november til å finpusse nynorsken, både med og utan bart.

No image

Årets ord: hverdagsintegrering

(12.12.16) Hverdagsintegrering er årets ord i 2016. Ordet er treffende og aktuelt, og har et klart nyordspreg.

No image

Trenger vi standarder på norsk?

(25.11.16) I samarbeid med Språkrådet inviterer Standard Norge til frokostmøte 15. desember der vi ser nærmere på behovet for å styrke arbeidet med norsk fagterminologi i standarder. Vi vil også presentere en undersøkelse blant brukere av standarder om behov for standarder på norsk.

No image

Time tildelt prisen Årets nynorskkommune 2016

(23.11.16) – Det er gildt og ei stor glede å få ein slik pris, sa ordførar Reinert Kverneland då han mottok beviset på at Time kommune er den beste nynorskkommunen i landet.

No image

Språkprisen til Ivo de Figueiredo

(16.11.16) Forfatteren Ivo de Figueiredo får Språkprisen for 2016. Prisen er Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk i sakprosa.

No image

Ordbøkene kan ikkje sensurerast

(14.11.16) Seigmenn og potetgull må få bli i ordbøkene. Ingen skal kunna nekta ord frå allmennspråket ein plass her. Dette skriv språkdirektør Åse Wetås i ein kronikk på ytring.no i dag. Du kan lese heile kronikken her.

No image

Nominerte til Språkprisen 2016

(31.10.16) Erika Fatland, Ivo de Figueiredo, Bjørn Godøy og Tore Rem er nominert til Språkprisen i år. Prisen blir delt ut på Språkdagen 16. november.

No image

Ope dagskurs i nynorsk tysdag 31. januar 2017

(31.10.16) Språkrådet tilbyr eit ope dagskurs i nynorsk for statstilsette, med plass til 25 deltakarar. På kurset går vi gjennom dei viktigaste delane av formverket og stilideala i nynorsken.

No image

– Klarspråksprisen har gjeve oss ny energi

(18.10.16) Fristen for å nominere kandidatar til Klarspråksprisen 2016 er 21. oktober. Fjorårsvinnaren Lotteri- og stiftelsestilsynet seier prisen både var ei anerkjenning av eit målretta arbeid og ei forplikting for framtida.

No image

Språksamlingene har landet i Bergen

(11.10.16) Mandag denne uken gikk startskuddet for en ny epoke i språksamlingenes historie. Nå er de flyttet fra Oslo til Bergen og har fått felles eierskap mellom Universitetet i Bergen og Språkrådet. 

Publisert:07.11.2003 | Oppdatert:03.01.2024