Minoritetsspråkpakten
Den europeiske pakten om regions- eller minoritetsspråk (minoritetsspråkpakten) ble vedtatt i 1992. Norge ratifiserte pakten i 1993, og den trådte i kraft 1. mars 1998.
Minoritetsspråkpakten definerer regions- og minoritetsspråk som språk som tradisjonelt er brukt innenfor et bestemt territorium i en stat, av statsborgere som utgjør en historisk gruppe som er i mindretall i befolkningen.
Minoritetsspråkpakten i Norge
Stortingsmelding nr. 35 (2007–2008), Mål og meining, nevner som et politisk mål at alle skal ha rett til språk og til å få utvikle og bruke sitt eget nasjonale minoritetsspråk.
Norge har definert følgende språk som norske regions- eller minoritetsspråk:
- samisk
- kvensk
- romanes
- romani
Det er i dag ulike foreninger og organisasjoner som arbeider for å verne og utvikle regions- og minoritetsspråk. Mål og meining nevner at Språkrådet bør få et definert språkpolitisk ansvar også for andre språk enn norsk i framtida. Det må utredes hvordan et slikt utvidet ansvar skal avgrenses mot Sametinget og Kvensk språkråd, og hvordan det skal konkretiseres.
Fann du det du leita etter?
Trykk på Ja eller Nei og skriv ei tilbakemelding med ris, ros eller begge delar. Vi svarar ikkje på tilbakemeldingane, men vi les dei aller fleste nøye.