Ordlister

Bruk ordbok eller ordliste! Der finner du opplysninger om hvordan ord skal skrives og bøyes. Ordbøkene har også opplysninger om hva ordene betyr, og eksempler på hvordan ordene brukes. Ordlister som skal brukes i skolen, må godkjennes av Språkrådet. Opplysninger om godkjenning står fremst i ordlistene.

Hva finner du på disse sidene?

I menyen finner du lenker til ordbøker på nettet og en oversikt over bøker du kan få kjøpt i bokhandelen. Ordbøker og ordlister til skolebruk har vi listet opp på en egen side. I tillegg har vi laget lister og oversikter over mer spesielle emner, som historiske navn, geografiske navn og navn på språk. Reglene som gjelder for transkribering fra andre språk til norsk, ligger også her. 

Hovedformer og sideformer

I offisiell rettskriving skilte vi tidligere mellom hovedformer og sideformer, også kalt klammeformer. Dette skillet ble opphevet for bokmål fra 1.7.2005 og for nynorsk fra 1.8.2012.

Bokmålsordboka og Nynorskordboka

Hvis det er Bokmålsordboka eller Nynorskordboka du ser etter, finner du dem i en egen boks her på siden under overskriften «Søk i ordbøkene». Du finner nettversjonen her.

Norsk ordbank

Norsk ordbank, bokmål og nynorsk, er gratis og fritt tilgjengelig for nedlasting og bruk. Skulle noen få problem med nedlastinga, ta kontakt med Arne Martinus Lindstad i Språkbanken.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:15.01.2015 | Oppdatert:28.06.2023