Minoritetsspråk
Språkrådet arbeider for å bevare og fremme de nasjonale minoritetsspråkene kvensk, romanes og romani. Det er et mål i norsk språkpolitikk at vi skal ta vare på disse språkene.
Språkene samisk, kvensk, romanes og romani er anerkjente regions- eller minoritetsspråk i Norge. De er vernet gjennom Europarådets pakt om regions- eller minoritetsspråk, og det er et mål i norsk språkpolitikk at vi skal ta vare på våre nasjonale minoritetsspråk. Målet er forankret i flere stortingsmeldinger, i norske lover og forskrifter og i internasjonale avtaler.
Utvidet ansvar
Språkrådet har tradisjonelt hatt ansvar bare for de norske målformene – bokmål og nynorsk. I 2011 fikk Språkrådet i tillegg ansvar for norsk tegnspråk, de nasjonale minoritetsspråkene og nyere minoritetsspråk.
En av Språkrådets oppgaver er å bidra til å øke bruken av de nasjonale minoritetsspråkene og styrke deres status. Siden kunnskap øker toleransen for språklig mangfold, er det en viktig oppgave for Språkrådet å informere og gi råd om minoritetsspråkene og arbeide for mer kompetanse og forskning på feltet.
Arbeidet med å styrke minoritetsspråkene skal foregå i samarbeid med minoritetene selv.
Minoritetsspråkene
Kvensk, romani og romanes er anerkjente nasjonale minoritetsspråk i Norge. Samene som folkegruppe er anerkjent som et urfolk, og de er dermed ikke definert som en nasjonal minoritet.
- Kvensk er i nær slekt med finsk og ble anerkjent som eget språk i 2005.
- Romani (språket til romanifolket) er et indoarisk språk med norsk lyd- og bøyingsmønster og skandinavisk grammatikk.
- Romanes (språket til rom) er et indoarisk språk. Språket har flere indiske trekk enn det romani har.
Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor store de ulike minoritetsgruppene er, og hvor mange som bruker språkene.
Fann du det du leita etter?
Trykk på Ja eller Nei og skriv ei tilbakemelding med ris, ros eller begge delar. Vi svarar ikkje på tilbakemeldingane, men vi les dei aller fleste nøye.