Rosetog er årets ord

(18.12.11) Språkrådet har kåret rosetog til årets ord i 2011. Ordet oppsto i dagene etter 22. juli, da det ble arrangert rosetog over hele landet.

Denne artikkelen er frå før 2013. Innhald og rettskriving kan vere forelda.

Folk samlet seg med roser for å minnes ofrene, støtte de pårørende og vise sin avsky mot terrorangrepene. Ordet består av to velkjente norske ord og er et godt eksempel på hvordan vi kreativt kan konstruere nye ord når det oppstår behov for det. Rosetog ble til etter mønster av bl.a. fakkeltog, slik askefast/oskefast, årets ord i fjor, ble til etter mønster av værfast/vêrfast. Det er ikke sikkert at rosetog vil feste seg som et vanlig ord i språket på lengre sikt, men alt tyder på at det vil leve videre i historiebøkene og i fortellingene fra sommeren 2011.

bilder

Det er flere andre, nye ord som dukket opp i kjølvannet av hendelsene i sommer, blant annet en del andre sammensetninger med ordet rose. I etterkant har også ord som ytringsansvar og kontrajihadisme spredd seg, men de kan ikke måle seg med avisenes bruk av rosetog, viser mediearkivet Atekst.

Andre ord fra aktuelle hendelser i år er sjasminrevolusjon, som betegner revolusjonen i Tunisia og var starten på den arabiske våren. Situasjonen i Europa har gjort at ord som gjeldskrise og eurokrise har vært mye brukt i hele 2011, mens nordmenn mot slutten av året har fokusert på smørkrise, som noen ser i sammenheng med lavkarbo – et annet av årets mest populære ord. Kulturkjerring ble også et begrep i år.

På teknologifronten ser ordet strømming/strøyming ut til å feste seg, altså den norske formen av det engelske streaming. Også ordet nettbrett slår an. Det har vært brukt mye oftere i avisene i år enn i fjor.

Vi ønsker alle et godt og ordrikt 2012!

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:18.12.2011 | Oppdatert:19.11.2021