Ut med språket!

Forskningsformidling i norsk offentlighet
(9.3.11) Vi inviterer til seminar om forskningsformidling på norsk: Hva er god formidling, og hvordan kan den gjøres bedre? Seminaret Ut med språket! arrangeres for å inspirere norske universitets- og høgskoleansatte til å skrive på godt norsk for et stort publikum og til å reflektere over forskningens plass i offentligheten.

Denne artikkelen er frå før 2013. Innhald og rettskriving kan vere forelda.

bilder

I tellekantenes tid er det enda viktigere med forskere som formidler fra fagfeltene sine på nye og uventede måter, oppfinnsomt, kunnskapsrikt og språklig utfordrende.

Tid og sted
Seminaret finner sted torsdag 14. april i NFFs lokaler i Uranienborgveien 2. Det blir servert lunsj, kaffe og te. Seminaret er gratis.

Påmelding

Frist for påmelding er mandag 11. april (NB – begrenset antall plasser).

Arr.: Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk tidsskriftforening, Universitetsforlaget og Språkrådet.

Program

10.00 Åpning ved statsråd Tora Aasland, Kunnskapsdepartementet
10.15 Fredrik Thue: Akademia mellom lærdomskultur og forskersamfunn: et historisk perspektiv på formidling
11.00 Kort pause
11.15 Anders Johansen: Formidlingsarbeid som kunnskapsutvikling
12.00 Lunsj
13.00 Ytringer i offentligheten. Karianne Bjellås Gilje i samtale med tre formidlende akademikere: Cathrine Holst, Henrik Svendsen og Siv Ellen Kraft
14.00 Lynn Nygaard: Make sense and be heard! Demystifying the writing process.
14.45 Kort pause
15.00 Dag Hessen: Gå hjem og skriv!
15.30: Avslutning ved Arnfinn Muruvik Vonen, professor ved UiO og påtroppende direktør i Språkrådet

 
 
Fredrik W. Thue (1965) er postdokstipendiat ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo. Han har utgitt en rekke arbeider innenfor historiografi, vitenskapsteori og universitetshistorie, både i form av bøker, artikler, kronikker og debattinnlegg. Thue er forfatter av ett av bindene i det kommende verket om Universitetet i Oslos historie.

Anders Johansen (1952) er sosialantropolog, tidligere professor i medievitenskap og i 2010 utnevnt som professor i sakprosa ved Universitetet i Bergen. Han har gitt ut en rekke bøker, blant annet om medier, retorikk og det å skrive. I 2009 kom Skriv! Håndverk i sakprosa. Johansen fikk Språkprisen for fremragende bruk av norsk språk i sakprosa i 2008.

Cathrine Holst (1974) er sosiolog og seniorforsker ved ARENA – Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo. Hun er redaktør for Nytt Norsk Tidsskrift, har blant annet utgitt Hva er FEMINISME og er kåret til en av Norges ti viktigste intellektuelle som både en markant samfunnsdebattant, forsker og formidler.

Siv Ellen Kraft (1967) er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, og har jobbet mye i skjæringspunktet (ny)religion, historie og kultur. Hun har skrevet en rekke tidsskriftartikler, blant annet om Snåsamannen og prinsesse Märthas nyreligiøse aktiviteter. Kraft er medredaktør for bøkene Religiøse reiser (2007) og Kulturanalyse. En teksthistorie (2008) og er redaktør for DIN – tidsskrift for religion og kultur.

Henrik Svensen (1970) er seniorforsker i geologi ved Universitetet i Oslo. Han var med på å starte Norges første internettidsskrift for forskningsformidling, og er forfatter av Enden er nær. Om naturkatastrofer og samfunn (2006). I 2011 gir han ut boken Bergtatt – Fjellenes historie og fascinasjonen for det opphøyde.

Karianne Bjellås Gilje (1969) er programsjef i Norsk Form på DogA Norsk Design og Arkitektursenter. Hun har lang erfaring som forlagsredaktør og redaktør av det faglitterære tidsskriftet Prosa, og er fast lørdagsspaltist i Dagbladet.

Lynn Nygaard (1964) er ansatt som spesialrådgiver for prosjektutvikling og publisering på PRIO, Institutt for fredsforskning. Hun har lang erfaring i å holde kurs om akademisk skriving og er forfatter av boken Writing for Scholars. A Practical Guide to Making Sense and Being Heard (2008).

Dag Olav Hessen (f. 1956) er professor i biologi ved Universitetet i Oslo, har mottatt Norges forskningsråds formidlingspris og har utgitt en rekke bøker, blant annet Mennesket i et nytt lys. Darwinisme og utviklingslære i Norge (2002) og Egoisme (1999, med Thomas Hylland Eriksen) og Hva er BIOLOGI (2005).                                                   


Logoer 

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:11.03.2011 | Oppdatert:19.11.2021