Smakebiter fra nordiske termbaser: Teknologirådets ordliste for kunstig intelligens 

No image

Kunstig intelligens er i vinden, og KI-generert ble kåret til årets ord av Språkrådet. Dette er ikke et helt nytt fagfelt, men det er ganske nytt at det begynner å bli såpass allment at «folk flest» har behov for å forstå termene som brukes.

Teknologirådet har laget en ordliste til hjelp for oss som ikke er helt inne i kunstig intelligens og hva det innebærer. Generativ kunstig intelligens står på lista, og denne termen kan du lese mer om i Aktuell term. Andre begreper du kan få hjelp til å forstå, er bias, store språkmodeller og stokastisk papegøye.

Ordlista til Teknologirådet er laget som en enkel nettside og er på den måten veldig brukervennlig. Du kan søke med nettleserens søkefunksjon eller enkelt bla gjennom hele lista. Lista inneholder norsk term, engelsk term og en allmennspråklig forklaring av begrepet heller enn en terminologisk definisjon. 

Språkrådet kjenner til at det pågår terminologiarbeid innenfor kunstig intelligens også i universitets- og høyskolesektoren, og det er helt sikkert flere miljøer som kan bidra i dette arbeidet. Teknologirådets ordliste er et veldig godt utgangspunkt for terminologiarbeid. Dette er et fagfelt som vil bli stadig viktigere, og det er viktig at vi kan snakke og skrive om dette temaet på norsk! 

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:20.12.2023 | Oppdatert:20.12.2023