Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert det. Det betyr ikke at Norsk språkråd går god for ordet. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke ordet, vil vi nevne det uttrykkelig. Nyordspalten redigeres av Svein Nestor.

singling Nå har de talt enslige – singlinger – igjen, og visst er det blitt flere av dem. Dagbladet 4.5.2002.

klorinvask Blant muslimer ender slike kon- flikter ofte med at du bryter med familien eller blir sendt på ’klorinvask’. Altså bli sendt hjem til Pakistan for å bli avnorsket. Abid Q. Raja i intervju med VG 5.5.2002.

myrmelk Fyll noen flasker med melk, tilsett litt kulturmelk, la flaskene ligge nedgravd i myr fem–seks år, og du kan skåle i myrmelk. Dagbladet 8.5.2002.

multiekstremsport Ekte tøffinger kombinerer basehopping, terrengsykling, dykking, fallskjermhopping, klatring og fjelløping i én og samme konkurranse. Et norsk lag stilte opp i verdens første mesterskap i multiekstremsport – og vant overlegent. Dagbladet 14.5.2002.

Islamistan Gavene vi hadde med oss, bibler for både store og små, ble mottatt med stor glede. I Islamistan er det en ekstremt stor hunger etter Guds ord. Åpne Dører, nr. 5 mai 2002. – Islamistan er et dekknavn for et eller flere muslimske land som brukes for å beskytte dem som driver bibelsmugling eller misjonsarbeid der.

lobbykrati Den korporativisme som utviklet seg i etterkrigstida, der de tunge organisasjonene så å si satt ved kongens rådsbord gjennom faste utvalg og råd, er blitt erstattet av et lobbykrati der prosessene er mindre synlige. Journalist Gudleiv Forr i Dagbladet 15.5.2002.

hønefar Han er sterkt bekymret for sine døtres ve og vel. Han ringer dem ofte – og blander seg kjærlig inn i livene deres. Svensk forskning har oppdaget et nytt fenomen: Hønefaren. Dagsavisen 1.6.2002. – Parallelldannelse til hønemor.

pompøseri OK, da har vi slått fast at "Ja, vi elsker" ikke er preget av pompøseri. Dagbladet 16.5.2002.

storfamiliepraktisk […] har ulike interiørløsninger, men begge rommer sju personer og er storfamiliepraktiske. Dagsavisen 30.5.2002.

røkkerik Drømmebiler for røkkerike. NAFs medlemsblad Motor nr. 5/2002. – Adjektivet røkkerik betegner personer som er rike nok til å betale opptil 15 millioner kroner for en bil. Førsteleddet i adjektivet er etternavnet til finansmannen Kjell Inge Røkke.

hjulkjepp Organisasjonene er heller ikke den hjulkjepp som mange tror. Statsråd Victor D. Norman i Dagens Næringsliv 22/23.6.2002. – Dannet etter uttrykket ’stikke kjepper i hjulene for noen’.

SMS-e, SMS-er SMS’er dobbelt så mye som gutta. Jeg er så redd for å gå glipp av noe. Mona Eriksen, SMS'er. Aftenpostens aftennummer 2.7.2002. – Å SMS'e betyr ’å sende tekstmelding’, og en SMS'er er en person som sender slike meldinger. Norsk språkråd har mottatt et forslag om å skrive verbet å smesse. Det tilsvarende substantivet ville da bli en smesser.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:06.07.2004 | Oppdatert:17.06.2015