Engelsk brukes mer enn norsk når unge ser på TV og YouTube og spiller spill

No image

Over seks av ti norske 9–18-åringer sier det går mest i engelsk når de ser på YouTube, spiller spill og ser på tv, film og serier, mens norsk brukes mest i nyheter. Det viser nye tall fra Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020.

Det er første gang undersøkelsen også omfatter spørsmål om hvilke språk som brukes mest på de ulike medieflatene. Medietilsynet har utarbeidet språkspørsmålene i samarbeid med Språkrådet.

Barn må ha tilgang til norsk medieinnhold

Engelsk er det språket som brukes klart mest på YouTube, i filmer og når barn og unge spiller dataspill, viser Barn og medier 2020. Språkrådet påpeker at unge også trenger et solid medietilbud på norsk for å bli gode i og glade i sitt eget språk.

– Dersom det blir mindre vanlig å bruke norsk på noen områder, kan norsk bli et fattigere språk. Skal norsk være et rikt og godt språk, må vi kunne bruke det både når vi spiller dataspill, når vi er på skolen, og når vi snakker med andre, sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet.

Medietilsynet sier det er viktig å sikre et mangfoldig medietilbud på norsk, også for barn og unge.

– Når barn og unge møter og bruker engelsk i spill, på YouTube og når de ser film, blir de bedre i engelsk. Det er bra, men vi er opptatt av at barn og unge må ha tilgang til norsk medieinnhold også. Det er viktig både for å utvikle språket og for å ta vare på identiteten, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Språkrådet etterlyser støtteordning for norsk innhold på YouTube

Norge har støtteordninger som sikrer kvalitetslitteratur for barn og unge på norsk. Det er annerledes på YouTube, mediekanalen som blir brukt av ni av ti norske barn og unge. Der styres mye av det kommersielle innholdet barna ser på, av algoritmer som ofte favoriserer engelsk innhold.

– Vi ønsker oss en prøveordning med støtte til kvalitetsinnhold på norsk på YouTube, fordi det kan gjøre at barn og unge møter sitt eget språk også på den plattformen, sier Wetås.

De mest brukte språkene

YouTube

64 prosent sier at engelsk brukes mest, 14 prosent sier at norsk brukes mest, og 15 prosent sier at det brukes omtrent like mye norsk som engelsk.

Dataspill

63 prosent sier at engelsk brukes mest, 17 prosent sier at norsk brukes mest, og 14 prosent sier at det brukes omtrent like mye norsk som engelsk.

Film, serier og tv

62 prosent sier at engelsk brukes mest, 16 prosent sier at norsk brukes mest, og 16 prosent sier at det brukes omtrent like mye norsk som engelsk.

Sosiale medier

32 prosent sier at engelsk brukes mest, 44 prosent sier at norsk brukes mest, og 19 prosent sier at det brukes omtrent like mye norsk som engelsk.

Nyheter

14 prosent sier at engelsk brukes mest, 68 prosent sier at norsk brukes mest, og 12 prosent sier at det brukes omtrent like mye norsk som engelsk.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:26.11.2020 | Oppdatert:26.11.2020